Boekintroductie NL Books

Replublic F-84 E/G Thunderjet In Nederland - Hub Groeneveld

Replublic F-84 E/G Thunderjet In Nederland - Hub Groeneveld

NL BOOKS, de uitgeverij van AVIATION-WARBOOKS, heeft het buitengewoon genoegen om het boek REPUBLIC F-84 E/G THUNDERJET IN NEDERLAND te presenteren.

Na veel zwoegen en interpreteren van archiefstukken en fotoís, is auteur Hub Groeneveld er in geslaagd om weer een ontbrekend stuk luchtvaartgeschiedenis in kaart te brengen. Als ex-militaire vlieger weet hij als geen ander hoe de Thunderjet in dienst gekomen is bij de Koninklijke Luchtmacht, wat voor soort missies gevlogen werden en hoe deze straaljagers uiteindelijk ingeleverd werden bij de Amerikanen op het AMFEA depot te Chateauroux in Frankrijk of aan de luchtstrijdkrachten van Denemarken, Joego-slaviŽ, Griekenland en Turkije.

De Republic F-84 E/G Thunderjet speelde een belangrijke rol in de opbouw van de van de Koninklijke Luchtmacht van 1951 tot en met 1956. In totaal werden zeven squadrons uitgerust met deze straaljager. Na de Tweede Wereldoorlog verkeerde de Nederlandse luchtstrijdkrachten in een opbouwfase en er bestond grote behoefte aan materieel en personeel. Hierin werd voorzien door de aanvankelijk Engelse en later Amerikaanse hulp, die bestond onder andere uit de levering van 21 F-84Eís en 166 F-84Gís.

De roerige beginperiode verliep niet soepel. Er was gebrek aan alles. Bovendien bestond er geen tweezitter. Dat betekende dat de eerste vlucht tegelijkertijd de eerste solo was. De vliegveiligheid stond behoorlijk onder druk. Uiterst realistische laagvliegoefeningen in combinatie met een vaak te wensen overlatende discipline bij de nog zeer jeugdige vliegers waren de belangrijkste oorzaken dat de vlag bij de luchtmacht in het begin van de jaren vijftig regelmatig halfstok hing. In de vijf jaar dat er met de Thunderjet werd gevlogen, waren er liefst 50 ongelukken waarvan 27 met dodelijke afloop. Alleen al in 1954 kwamen er 9 Thunderjet-vliegers om het leven!

De jaren vijftig waren de dagen van low passes en massale paradevluchten. De discipline was in die tijd binnen de luchtmacht weliswaar groot, maar lag in de praktijk meer op het gebied van gepoetste schoenen, blinkend schone hangarvloeren en het groeten van je meerdere dan op het gebied van veilig vliegen.

Met de komst van de Republic F-84F Thunderstreak medio 1956 kwam een einde aan het Thunderjet-tijdperk. Daarmee werd een turbulente periode van het Commando Luchtstrijdkrachten en haar eerste tactische jachtbommenwerper met straalaandrijving afgesloten.

Gerard Sijbers, luitenant-kolonel-vlieger b. d. en oud-commandant Conversie vlucht/313 squadron, schreef het voorwoord voor het boek.

De geschiedenis van de Thunderjet in Nederland is nooit uitvoerig beschreven en dit boek voorziet in die leemte. In acht hoofdstukken en een reeks bijlagen, vind u de beschrijving van de F-84E/G Thunderjet, de geschiedenis van de aankomst, de registratie, het gebruik, het onderhoud, de ongevallen en de operationele lotgevallen van alle Thunderjets in Nederland. Aansluitend volgen de bijlagen, afkortingen, een notenapparaat, de bronnen en een register van personen en plaatsnamen. Het boek wordt afgesloten met een dankwoord, gevolgd door een korte introductie van de schrijver en de uitgever.

Het resultaat ligt voor u en mag er wezen. Het boek 383 bladzijden dik heeft een harde kaft, meer dan 400 fotoís en 150 afbeeldingen, waarvan velen in kleur en staat vol met informatie voor de geÔnteresseerde in de formidabele straaljager, alsmede luchtvaarthistorici en een ieder die de Thunderjet een warm hart toedraagt.

Het boek is leverbaar en per e-mail te bestellen bij aviationwarbooks@yahoo.com

De prijs, ex-porto, bedraagt € 42,50.


This Month Highlights:


"We Gaan!"

Click for more information
Vlucht KL4805, noodlot in de mist
€  14,50

Author: Roger Soupart/Kitty Nielsen

More
Information

Through to the end

Click for more information
487 (NZ) Squadron RAF
€  45,00

Author: David Palmer/Aad Neeven

More
Information

The 250 (Airborne) Light Composite Company Royal Army Service Corps during the Battle of Arnhem, September 1944

Click for more information
Part1: Company Headquarters and No. 1(C) Platoon
€  16,00

Author: Philip Reinders

More
Information
 
 


Visit the site of the webdesign office!